Παλαιόχωρα: νοτιοδυτικά της Κρήτης

Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί από ψαράδικο χωριό σε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης για ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Απέχει 74 χλμ από την πόλη των Χανίων και αποτελεί το νοτιοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης γι αυτό και ονομάζεται και «Νύμφη του Λυβικού». Διαθέτει πολλές πανέμορφες παραλίες όπως την παραλία του Γραμμένου, την Παχιά Άμμο και τα Χαλίκια που κάθε χρόνο βραβεύονται με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστές για τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Παλαιόχωρα είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας δωρικής πόλης Καλαμίδι. Η πόλη άκμασε την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1278 ο ενετός άρχοντας της περιοχής, Μαρίνος Γραδενίγος, έκτισε το κάστρο Castel Selino πάνω στη Χερσόνησο, τα ερείπια του οποίου ατενίζουν ακόμη και σήμερα το Λιβυκό πέλαγος. Από την Παλαιοχώρα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Γαύδο με το πλοίο της γραμμής.

Οι επισκέπτες της Παλαιόχωρας, θα απολαύσουν την Κρητική φιλοξενία ενώ στο κέντρο της, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις γεύσεις και τους ήχους όλων των μορφών διασκέδασης με τη ζέστη φιλοξενία των ντόπιων. Λίγα λεπτά έξω από το κέντρο της Παλαιόχωρας, υπάρχει και η πεντακάθαρη βραβευμένη παραλία του Γραμμένου στην οποία λειτουργεί και το δημοφιλές οργανωμένο κάμπινγκ μας (Grammeno Campng).

Ελληνικα